Hele 58 % av mikroplasten i havet stammer fra maling

Emnet mikroplast er knyttet til miljøbelastningen en stadig større rolle. Påvirkningen av ulike miljøforurensninger kan ofte ikke spores umiddelbart. En norsk studie* slår imidlertid fast at ca. 17 % av verdens mikroplast i havet og annen natur stammer fra bruk av maling og lakk utendørs. Mikroplasten stammer fra plastholdige bindemidler som akryl, silikonharpiks. Dette er grunnen til at mange tonn av de ikke-filtrerbare plastdelene slippes ut i naturen hvert år, akkurat som det kan spores i organismen vår.

* Kilder til mikroplast-forurensning til havmiljøet/Miljodirektoaret/2014

Når forurensningen fra maling vurderes generelt, er antagelsen at maling, med sine 58 %, er den største forurenseren av havet:

https://dakofa.dk/element/maling-fra-byggesektoren-kan-vaere-den-største-kilde-til-mikroplast-i-havet/

Miljøstyrelsen skriver i en rapport at «Bildekk og lakk er hovedkildene til mikroplast i Danmark» . Mikroplast dukker nå opp overalt i naturen – i skalldyr, fisk, havsalt og drikkevann etc. – og havner derfor på spisebordet. Hvis du vil unngå å bidra til forurensningen, er det bare én vei: gå over til biologisk nedbrytbare malingsprodukter og trebeskyttelse osv. Nesten all veggmaling - også de miljømerkede - inneholder mikroplast, som bindemiddel i "moderne" " vannbasert" maling er en løsning av mikroplast i vann. Det kan du lese mer om her .

Januar 2019: EU tar initiativ til å fjerne mikroplast i enkelte produkter fra 2020 – men utelukker medisin og maling. Selv miljømerket maling kan derfor fortsatt inneholde miljøskadelig mikroplast.

Forskere har nå analysert 1 m2 havbunn for å finne ut hvor mye mikroplast det er. Svaret er intet mindre enn 1 900 000 biter mikroplast på 1 m2 havbunn! Dersom antakelsen fra Miljødirektoratet stemmer, tilsvarer det 323.000 biter mikroplast funnet på 1 m2 havbunn – som kun stammer fra bruk av maling og lakk utendørs.

Løsning: plantebasert maling og trebeskyttelse fra AURO

AURO maling inneholder ingen mikroplast eller andre miljøskadelige stoffer (sopp- og biocider etc.), så det er den helt konkrete løsningen når du skal male ute og inne.

For eksempel er de fleste AURO veggmalinger (inkludert leirmaling og silikatmaling) basert på det egenutviklede biogene bindemidlet Replebin, som består av ingredienser fra hvete og mais, så det følger den overordnede råvarefilosofien hos AURO: vi produserer våre produkter fra fornybare, naturlige råvarer som er 100 % biologisk nedbrytbare.

Butikk
IMG

Foreløpig sender vi fra vår lagerbutikk i Danmark:

AURO Norge (auro-norge.no)
c/o AURO.dk & Økomaling.dk
Literbuen 2-4
2740 Skovlunde
Danmark

KONTAKT OS

40 88 88 20

E-mail: hei@auro-norge.no

Vi svarer så raskt som mulig mandag til torsdag 10-15 og fredag ​​9-12

Showroom
IMG

I København finner du vårt showroom på Callisensvej 14 i Hellerup. 

Her er det fargeråd og rådgivning. Om ikke lenge kan du møte oss for en prat om produkter og farger også i Norge.

Produktkatalog
Irene Hage

Lege Irene Hage: "Det er den malingen og bara den malingen, jeg skal bruke"!

Betal med
Nyhetsbrev

Nyheter og kampanjer i innboksen din

I Danmark er vi medlem av

Landsforeningen Økologisk Byggeri