100 000 fremmede stoffer er en del av hverdagen vår. Det tallet slo meg for noen år siden da jeg snakket med en miljø- og kjemiprofessor fra DTU. Kan det virkelig være sant? Men enda mer skremmende var det å lære at de fleste er uprøvde og ikke underlagt noen form for kontroll. Kjemikaliene er i luften, i vannet, i blodet vårt, ja, overalt. Og hva skjer med dem når de kommer i kontakt med planter, jorden, dyrene, oss. Forskning sier at annenhver ung mann i ca. 2 generasjoner vil være sterile. Det betyr at vi i prinsippet er på vei til å utrydde vår egen art på grunn av selvforgiftning! Alvorlige sykdommer som bryst-, testikkel- og prostatakreft øker. Hvorfor? En ny svensk dokumentarfilm «Submission» der 23 professorer deltar, forteller mer. ( www.underkastensel.se ) «Vi sitter på en tikkende bombe» sier en av professorene.

Forskning og forbrukerorientering på tungmetaller, petrokjemiske stoffer, hormonforstyrrende stoffer og påvirkning av sprøytemiddelrester må prioriteres langt høyere innenfor helsevesenet.

Som lege som er interessert i forebygging og økologi, møtte jeg nylig en utfordring. Etter å ha kjøpt et lite rekkehus måtte jeg velge maling. Det er en fantastisk ting å velge maling og farger til sitt nye hjem, og jeg ville se hvor "organisk" jeg kunne male innendørs. Av nysgjerrighet snakket jeg med mange fagfolk og selvlærte om ulike typer maling. Men det var divergerende svar og det virket som det var mye uvitenhet og påstander om forskjellige malinger. Om naturmaling fikk jeg beskjed om at du måtte male veggen din minst 5 ganger før fargen gikk igjennom, og også at fargene ikke holdt, og at det ble brukt stoffer som var farlige uansett. Myter som ikke passet, fant jeg senere ut. En god oppdagelse var at det siden 1999 har vært flere innendørs malingsprodukter som er miljøsertifisert med Svanen eller Blomsten, og en av dem anbefales ved allergiavdelingen til Norsk Sykehus. I juni 2009 ble det også introdusert utvendig maling som er miljømerket, så det er gjort store fremskritt på et felt som har vært et av de mer giftige for en vanlig husholdning.

En dag kom en venninne og fortalte at hun hadde malt med litt naturmaling som man kunne dyppe fingeren i og spise etterpå. Selv om det er noe jeg aldri vil prøve, var ideen tankevekkende.

Er det virkelig mulig å lage bærekraftig maling som kan inkorporeres i organismen vår 100% organisk og ufarlig. Gå tilbake til internett og gjør litt research. Mange nye fakta dukket opp. Det kreves ingen varedeklarasjon for maling, men det er en kode, en MAL-kode, som består av to tall. Den første forteller om faren ved å puste inn dampene og den andre om faren for berøring eller hudkontakt med produktet. Hvis det siste av de to tallene er høyere enn 2, må du beskytte deg selv. (Enhver malingforhandler kan forklare mer om denne koden). Den minst farlige malingstypen har MAL-koden 00-1.

En rekke nye utviklinger har funnet sted innen naturlige malingsprodukter. Jeg gikk inn på Økomaling.dk og leste om et tysk produkt, Auro, som forklarte alt om ingrediensene i en utdypende beskrivelse. Denne naturlige malingen gir en fullstendig varedeklarasjon og er under konstant utvikling og forbedring. De gamle ordtakene om at naturlig maling ikke varer og er vanskelig å bruke, stemmer ikke lenger. Det lærte jeg av andre som hadde brukt det og var fornøyd med det. Jeg kunne gjenkjenne alle ingrediensene bortsett fra én som noe naturlig fra plante- og mineralriket. Jeg spurte en kjemiker om ett stoff, tetraborat. Det er et blekemiddel som også brukes i vaskepulver og er godkjent for daglig bruk. Kjemikervennen min fortalte meg at stoffet er bundet i resten av malingen og at det ikke vil fordampe inn i rommet. Gjennom forskning og utvikling (som er delvis finansiert av Deutsche Bundesstiftung DBU, en av Europas største organer som støtter miljøprosjekter), har selskapet i Tyskland kommet frem til et produkt som oppfyller de strengeste krav i forhold til miljø, helse og forbruker. beskyttelse . Produktene er helt fri for organiske løsemidler, og er optimalisert organisk, hvor det benyttes naturlige stoffer fra planter, voks, olje, fett, gummi og eteriske oljer, og de overholder høye malertekniske krav.

Jeg følte meg mer og mer komfortabel med å velge Auros øko-maling. Så det kan godt være mulig å bruke noe som er både giftfritt og helt brukbart rent praktisk. Imidlertid kan du fortsatt utvikle allergi på grunn av naturlig maling, akkurat som du kan utvikle allergi mot hva som helst, mat, husholdningsprodukter osv. Men mitt kriterium for å velge noe som er mest mulig miljøvennlig var helt på toppen av liste - det er imidlertid ikke å spise, men da nesten! Og resultatet av innsatsen min blir synlig i mitt nye hjem nå: det ser strålende ut!

Artikkelen er publisert i en redigert og litt forkortet versjon i sommernummeret av Sund Forskning 2010.